- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 40
- STOB recept
- Porce: 4.00
Tradiční kulajda obsahuje poměrně velké množství smetany a díky tomu je i hodně tučná. Pokud smetanu nahradíme mlékem, ušetříme plno tuku a energie. Polévku zahustíme tak, že část polévky po uvaření rozmixujeme. Díky tomu není třeba přidávat žádnou mouku ani polévku jinak zahušťovat.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Brambory (syrové) | 400 |
Cibule šalotka | 50 |
Houby čerstvé průměr | 280 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 100 |
Ocet | 8 |
Olej řepkový | 12 |
Sůl | 4 |
Vývar masový | 800 |
Dochucovadla:
kmín, bobkový list, nové koření
Energetická hodnota celkem: 3169 kJ
Bílkoviny (g): 29,
Tuky (g): 32,
Sacharidy (g): 82,
SAFA (g): 9,
Cukry (g): 16,
Vláknina (g): 14,
Sůl (g): 6
Energetická hodnota na 1 porci: 792 kJ
Bílkoviny (g): 7.3, Tuky (g): 8, Sacharidy (g): 20.5, SAFA (g): 2.3, Cukry (g): 4, Vláknina (g): 3.5, Sůl (g): 1.5
Postup přípravy
Houby očistíme a nakrájíme. Šalotku také očistíme a nakrájíme nadrobno. Na řepkovém oleji orestujeme šalotku a po chvíli přidáme i houby, ochutíme solí a kmínem a chvilku restujeme. Přidáme bobkový list, nové koření a podlijeme vývarem a mlékem. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky, vaříme do změknutí. Z polévky vyndáme bobkový list, nové koření a cca 1/2 brambor a hub. Zbytek polévky rozmixujeme dohladka. Do rozmixované polévky vrátíme brambory a houby a dochutíme dle chuti octem a solí. Na závěr do polévky přidáme čerstvý kopr a zastřené nebo vařené vejce. Zastřené vejce připravíme tak, že v hrnci přivedeme k varu vodu ochucenou kapkou octa a poté trochu ztlumíme teplotu. Vodu v hrnci zamícháme, aby se vytvořil vír, doprostřed vlijeme vajíčko (bílek by měl díky víru obalit žloutek) a vaříme cca 3-4 minuty.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.